Att tänka på inför grillsäsongen

Food Safety AB – 2016-06-07

Kött, fisk, fågel, frukt och grönsaker- allt går att grilla. Många av oss förknippar sommaren med just grillning och att i gott sällskap avnjuta en god måltid utomhus. Eftersom inte bara vi gillar sommarvärmen utan även många bakterier gäller det att tänka lite extra på hygienen när grillen åker fram. Food Safety vill därför ge användbara tips inför den efterlängtade grillsäsongen.

Kylförvaring

Eftersom majoriteten av bakterier trivs bäst i temperaturer mellan 20-50 °C frodas de under sommaren. Därför är det viktigt att vara extra noga med kylförvaring. En god idé när man handlar är således att ha med sig en kylväska om det är mer än 30 minuter tills dess att varorna kan sättas in i kyl eller frys. Det som ska grillas ska kylförvaras till dess att det läggas på grillen. Eventuella rester ska in i kylen så snart som möjligt och mat som stått framme mer än 2 timmar bör kasseras.

Hygien och korskontaminering

Som alltid ska händerna tvättas innan man börjar laga mat. Viktigt att komma ihåg är också att händerna måste tvättas efter man hanterat rått kött eller jordiga grönsaker. Annars kan korskontaminering ske genom att bakterier från det råa köttet eller jorden överförs till det som hanteras efter. Av samma anledning ska separata redskap användas till rått och tillagat kött som för jordiga och rena grönsaker. För att undvika korskontaminering ska man inte heller pensla exempelvis en tillagad biff med samma marinad som det råa köttet marinerats i.

Grillning

Bakterier finns på ytan av kött och grönsaker. Det är på grund av detta som man noggrant måste skölja grönsaker och sallad för att bli av med de bakterier som finns på dem. Det finns alltså inga bakterier inne i ett nyslaktat köttstycke. Därför räcker det att man grillar exempelvis en entrecote enbart på ytan, den behöver inte vara helt genomstekt. När man mal köttfärs blandas ytan med det inre, det är därför man ska genomsteka råa korvar (som salsiccia), hamburgare och färsbiffar.

På grund av bakterien Campylobacter måste kyckling alltid genomstekas såväl filé som färs. Är man gravid bör även lamm, gris och vilt genomstekas. Detta för att undvika att få i sig parasiten Toxoplasma som kan skada fostret.

Att grilla är en konst, helst vill man ha den perfekta gyllenbruna ytan med fina grillränder. Men se upp för att bränna det som grillas för då bildas det giftiga ämnet akrylamid. Det är därför bättre att grilla på glöd jämfört med lågor.

Tips när du grillar:

·         Kylförvara och låt inte mat stå framme

·         Tvätta händerna mellan hantering av rått och tillagat

·         Använd separata redskap till rått och tillagat

·         Skölj grönsaker och sallad

·         Genomstek råa korvar, hamburgare och färsbiffar

·         Ha gott om tid och bränn inte det som grillas

·         Sist men inte minst: NJUT!

Vid funderingar eller frågor kontakta gärna oss på Food Safety på info@foodsafety.se eller 08-57020105

Följ oss på linkedin, twitter och instagram!

@FoodSafetyAB info@foodsafety.se

Källor: livsmedelverket.se